Monday, February 28, 2011

La Tahzan


Luangkan masa anda.
11 minit 02 saat yang bermanfaat.

Saturday, February 26, 2011

((

Allah, Allah, Allah.
Sebak mahu memulakan bicara. Islam, di mana islam pada diri kamu wahai saudara?
Aku simpati,
Aku sedih,
Aku terkilan,
Melihat kamu dihanyut arus deras dunia, terpedaya akan fatamorgana ciptaan syaitan, lupa akan penciptamu.
Sungguh, aku tidak menyenangi perasaan ini.
Benar, aku takut menghadapi dugaan ini ya Allah.
Aku takut ya Allah, aku takut aku tidak mampu memegang amanahMu membawa mereka yang jauh, dekat kepadaMu.
Aku takut ini penyebab kemurkaanMu,
Aku takut andai Engkau tidak redha kepadaku ya Allah.

Ketahuilah olehmu, wahai sudaraku,
Dalam hadis Qudsi, Allah berfirman yang bermaksud, “Aku selalu mengikuti sangkaan hamba-Ku terhadap diri-Ku dan Aku selalu menyertainya ketika ia berzikir kepada-Ku.”
Jika ia berzikir dalam hati peribadinya (sendirian), Akupun berzikir padanya dalam diri-Ku dan jika ia berzikir pada-Ku di depan umum, Aku pun berzikir padanya di muka umum yang lebih baik dari golongannya. Dan bila ia mendekati pada-Ku sejengkal, Aku mendekati padanya sehasta dan bila ia mendekati pada-Ku sehasta, Aku mendekati padanya sedepa dan bila ia datang kepadaku berjalan, Aku datang kepadanya berlari.



Aku tahu saudaraku, aku pasti, aku yakin
Masih ada Kaabah di hatimu.
Akan tiba masanya nanti, akan kita rasai manisnya iman.
InsyaAllah.

Wednesday, February 23, 2011

ANTARA 2 KEBAIKAN


Pernahkah anda?
Satu pilihan mungkin mampu mengembirakan semua orang,
Sedangkan satu pilihan lagi banyak ertinya pada diri kamu.
Aku memilih yang banyak ertinya pada diri aku, mungkin di label sebagai seorang yang pentingkan diri sendiri.
Tetapi jika mereka menyusuri kisah hidup aku, pasti mereka mengerti.
Bukannya aku memilih untuk kepentingan diri,
Tapi buat semua yang membantu perjalanan hidup ini.

JANGAN LUPA



Dihanyut kesibukan dunia, kita sering lupa untuk mendoakan kejayaan saudara-saudara islam kita yang sedang dalam perjuangan menegakkan agama Allah di muka bumi ini. Ada semangat kental dalam diri mereka. Hati yang besar. Kecintaan pada agama melebihi ketakutan mereka kepada taburan peluru. Lantas batu digenggam kemudian dibaling. Bukannya mereka bodoh, mereka sangat tahu bahawa batu itu tidak mampu meluluhkan semangat musuh mereka, apatah lagi menumbangkan sebuah kereta kebal. Tetapi itulah bukti cinta mereka. Bukankah syahid itu impian setiap mujahid? Pasti mereka tahu, apalah sangat sakit ditembak mati jika dibandingkan dengan nikmat syurga yang menanti mereka para syuhada.

Ayuhlah saudaraku,
Meskipun tidak dapat bersama mereka,
Sekurang-kurangnya, angkatlah tangan kita,
Mintalah pertolongan daripada Allah.
Semoga tertegaknya izzah islam di muka bumi ini.
Amin

Thursday, February 17, 2011

GETUSAN HATI

Kalau dulu aku tersilap jalan,
Hari ini ingin aku kembali,
Memulakan langkah kembali.
Tidak akan aku berpaling pada lorong itu,
Apatah lagi menyusurinya kembali.

Maafkan daku ya Allah atas kesilapan lampau.
Kurniakan aku kudrat supaya istiqamah di jalanMu.

Monday, February 7, 2011

Moskwa



Bismillahirahmanirahim..

Alhamdulillah. Empat hari yang penuh pengisiannya.
Kedatangan parent Zaki membawa kami meneroka bandar Moskva.
Kesibukan hidup seorang pelajar membataskan hasrat kami untuk menjelajah ibukota sebuah negara yang satu ketika dahulu berada di bawah pengaruh komunis.
Adanya 'pemandu pelancong' yang mengiringi memudahkan trip ini.
3 beranak


Hari pertama.
Red Square. Di sinilah terletaknya makam Lenin, seorang tokoh yang membawa pengaruh komunis di Rusia.
Kremlin juga tersergam indah, sarat dengan sejarahnya sendiri.
Cuaca sejuk di bawah paras beku berserta angin yang kuat seakan memaksa kami beredar dari situ.
"Ilmu itu suci, kalau betul nak ilmu itu meresap ke dalam jiwa kita, kita kenalah sucikan hati kita, mulakan proses mencari ilmu itu dengan niat kerana Allah s.w.t", Sedikit nasihat yang diberikan oleh emak Zaki.
Beliau menyambung lagi,"Hatta matahari pun patuh pada perintah Allah, menyinari kehidupan manusia, tanpa mengira mereka hamba yang kufur atau beriman. Jadi, kita sebagai sebaik-baik kejadian perlulah lebih dari itu".
Usai melawat Red Square, tibalah masa memenuhi kehendak perut yang meronta mahu diisi. Kami ke McD.
Tetapi menu bagi muslim agak terbatas, hanya Filet o Fish menjadi pilihan, samada suka atau tidak.
Kremlin
Wah. Salji dah turun.

Hari kedua
Solat di masjid yang terletak di Prospek Mira. Walaupun ini bukan kali pertama menjejakkan kaki di masjid ini, perasaan yang sama masih dirasai. Hiba dan terharu. Di sebuah negara yang majoriti penduduknya adalah penganut agama kristian, masih berdiri teguh sebuah masjid. Menariknya, masjid ini dalam pembangunan. Ada bangunan baru beserta kubah yang sedang didirikan. Apakah menandakan semakin berkembangnya pengaruh islam di sini? Wallahualam.
Ketika solat jumaat, kapasiti masjid ini memang tidak mengcukupi untuk menampung semua jemaah yang hadir. Jadi, sebahagiannya terpaksa solat di luar masjid. Sembahyang di luar masjid ketika musim sejuk cukup memeritkan.
Bayangkan, suhu -15. Sejuknya hingga ke tulang hitam. Membuatkan kami bersyukur lahir di sebuah negara Islam. Alhamdulillah.
Satu lagi perkara menarik perhatian saya ialah apabila tibanya solat berjemaah.
Saf dijaga dengan begitu sempurna. Menutup sepenuhnya peluang untuk syaitan. Kaki-kaki dirapatkan.
video

Selesai solat zuhur,
Kami berangkat ke Babylon, dikatakan antara mall terbesar di Moskwa.
Tiada yang menarik untuk dikongsi. Hanya melihat kawan-kawan membeli-belah.

Destinasi seterusnya, Arbat street.
Tempat untuk pelancong-pelancong mendapatkan cenderamata untuk dibawa pulang.



Tibalah masa yang ditunggu-tunggu, kami ke sebuah restoran india. Salah satu restoran yang di iktiraf halal oleh kedutaan Malaysia. Nasi Beriani menjadi pilihan. Alhamdulillah, nasi memang banyak. Harganya lebih kurang 300 rubble, bersamaan Rm30. Ya, memang mahal. Untuk pengetahuan anda, Moskwa berada dalam top 10 most expensive city in the world. Jadi kami di sini memang mengamalkan masak sendiri di hostel. Lagi berbaloi.


Hari ketiga.
Hari seterusnya, destinasi kami hanyalah satu tempat sahaja.
VDNKH.


video
Di metro berhampiran sinilah letaknya satu exhibition center yang mempamerkan replika-replika alatan untuk penerokaan angkasa lepas. Ini bukan bidang saya. Jadi, saya tak hurai panjang pasal angkasa lepas ni. Apa yang membanggakan kami anak Malaysia ialah adanya kelibat gambar angkasawan kita.


Hari keempat.(Hari terakhir)
Penghulu segala hari. Usai mengerjakan solat Jumaat, kami ke Dekanat( Dean's office). Menunaikan hajat ibubapa Zaki, mahu melihat tempat di mana anaknya belajar. Hari ini ialah hari yang paling istimewa. Emak Zaki akan memasakkan kami masakan dari Malaysia. Memang sedap. Ayam masak lemak cili padi dan ayam masak merah. Terasa bagai berada di Malaysia buat seketika.
video


Empat hari berkampung di sini, tibalah masa untuk pulang kembali ke Malaysia. Saya dan kawan sepakat untuk membuat satu kejutan kepada untie. Dua orang kawan saya mengiringi mereka ke airport, menaiki train.
Strategi diatur sebaiknya, saya dan Hizami menaiki bas ke airport. Kami dengan misi kami sendiri, belikan bunga kepada untie. Pertama kali ke kedai membuatkan saya berasa canggung. "Bunga apa mahu beli? Bunga apa perempuan suka?". Seribu pertanyaan. Ditambah lagi dengan penguasaan bahasa rusia yang masih lemah. Dua kuntum bunga dipilih secara rambang, kemudian ke kaunter. "Untuk siapa?", tanya si penjual bunga. "Untuk Mama". Katanya dua kuntum bunga bukanlah adab memberi bunga yang baik. Sekurang-kurangnya tiga kuntum. Kami akur sahaja. Di kesempatan yang ada, kami bertanyakan arah bagaimana untuk ke airport. Alhamdulillah, jumpa akhirnya.
Tak tahu bunga apa.
Si penulis bersama bunga.

Couple contoh
Akhirnya kami sampai ke airport. Sebelum mereka berangkat pulang, kami bermaaf-maafan. Semoga ukhuwah ini terus utuh. InsyaAllah.
Alhamdulillah, mereka selamat sampai ke Malaysia.
keletihan.


Nota kaki : Percubaan menggunakan bahasa yang lebih matang.


Tuesday, February 1, 2011

ADRENALINE RUSH

Have you ever been in roller-coaster?
Well, this is more exciting one. It is a gift of nature. God's power.
No money needed, just a piece of your courage.
But,for your information, even a 5 years old Russian kids manage to do it.
How it inspired?
We're on our way back from bibliotieka(library),
exchanged our 2 bio organic chemistry text books with 3 anatomy atlas and 2 histology text books.
Which means that, it's getting tougher this semester.
Ok, stop talking about the books,don't spoil the mood, it's holiday's mood now.
So, on my way back, I could hear from a distance their voice ( I think it was Zaki,the person with a greatest amplitude.)
Actually I was left behind with Aziz because I lost my library card. I have to settle some stuff.
Alhamdulillah, all stuff that I've lost those days are replaced. No more fears of being caught by the police.
Thank you Allah for everything.

Have a look on video. :D
video

A better version video is below, using HTC DESIRE HD smartphone.
video
But, unfortunately it is not my phone.T_T

Fight and fight mechanism starts when sliding down.
Releasing adrenaline, which increased our heart beat.
So, fight or flight??
As it was nothing to fight,we chose to flight as our finger was getting freeze.


Ooopss,
sebelum terlupa,  thanks to my cousin for souvenirs from Germany.
Bialah tak dapat pegi pun,dapat hadiah pon ok. Nice.

Pen off.